Következő előadás:

Szervezés alatt, de lesz még idén tavasszal!

Hely: ELTE Lágymányosi Campus Déli Tömb (Pázmány Péter sétány 1/C), AULA
Idő: 2024.

Hamarosan jönnek a részletek!

Ha tervezed, hogy jössz, kérlek jelöld a Facebookon.

Az előző előadás plakátja letölthető, a következő készül.


További előadások az őszi félévben:

Az őszi félév programját hamarosan közzétesszük!

Korábbi előadások

A legtöbb előadásról felvétel készült, ezek az alábbiakban megadott linkekre kattintva megtekinthetők.

60. Lágymányosi Csetepaté - Az emberiség ára - enni vagy lenni?

Idő: 2023. december 13.

December 13-án, Luca-napon az Élő Adás ismét egy újabb formátummal érkezik. Visszatér a Lágymányosi Csetepaté, de most megduplázzuk erőinket! Az ELTE és az Ökológiai Kutatóközpont vezető kutatói csapatokban keresik a válaszokat a technológia és a bioszféra együttélésével kapcsolatos kérdésekre. Többek között arra is, hogy milyen áron tarthatjuk fenn magunkat.

Az előadás visszanézhető

59. Barát, családtag vagy parazita?

Idő: 2023. október 25.

Kocsmakvízt idézve jön a legújabb Élő Adás Lágymányoson, főszerepben a kutyával. Van kutyád? Szeretnél? Vagy épp ellenkezőleg: már a szomszédé is az idegeidre megy? Gyere, láss be mélyebben az ebek agyába etológusaink segítségével és tedd próbára a tudásod!

Az előadás visszanézhető

58. Lágymányosi Csetepaté - eljön a dizájner bébik kora?

Idő: 2022. november 16.

Az "Élő adás" tudománynépszerűsítő sorozat rendhagyó vitaestjén Málnási Csizmadia András biokémikus és Varga Máté genetikus ütközteti érveit. A megújult sorozat első rendezvényén a Biológiai Intézet kutatói virtuális bokszmeccsen csapnak össze, hogy a szavak párharcában, a géntechnológia jelenlegi ismereteinek birtokában, a tudomány adathalmazai között bebizonyítsák a saját igazukat. A győztes személyéről a közönség dönt.

A piros sarokban Málnási 'BRUTÁL' Csizmadia András biokémikus, az ELTE Biokémiai Tanszék egyetemi tanára, a Motorpharma Kft. és az amerikai Motric Bio. Co. biotech cégek alapítója, míg a kék sarokban Varga 'RAFKÓS' Máté genetikus, az ELTE Genetikai Tanszék egyetemi docense, a University College of London tudományos munkatársa, a www.criticalbiomass.hu alapítója. A vita moderátora Kovács 'SZTOIKUS' Mihály biokémikus, az ELTE Biokémiai Tanszék vezetője.

A hárommenetes rangadón az oxfordi viták szabályaihoz hasonlóan a felek 3 menetben 5-5 percet kapnak saját válaszuk megfogalmazására, a menetek végén pedig 2-2 percben reagálnak egymás állításaira. A vita kérdései: Mit értünk azon, hogy “designer bébi”? Elfogadható-e/megalapozott-e monogénes betegségek gyógyítása genomszerkesztéssel? Elfogadható-e/megalapozott-e komplex jellegek megváltoztatása genomszerkesztéssel?

Az előadás visszanézhető

57.Gácser Attila: A gomba-gazda kölcsönhatások vizsgálata – „A jó, a rossz és a csúf”

Idő: 2022. április 20.

A gombák országa egy lenyűgözően változatos fajokat tartalmazó csoport, amelynek számos tagját még csak nem is ismerjük. Az ember és a gombák kapcsolata ennek a hatalmas változatosságnak megfelelően szintén sokszínű. Egyrészt jelentős gazdasági, élelmiszeripari hasznot hajtanak, táplálékként vagy a fermentált élelmiszerek előállítása révén. Másrészt forradalmasították a gyógyszeripart, gondoljunk csak az antibiotikumokra, mint a penicillin. Mindezek mellett azonban a növényeket, állatokat és az embert megbetegítő fajokat is ismerünk, amelyek komoly egészségügyi kihívást jelentenek. Az ilyen fertőzések elleni védekezés alapvető feltétele a gomba és a gazda kölcsönhatásának megértése, a gomba virulencia faktorainak feltérképezése és a hatékony gazda immunválasz megismerése. A képlet még bonyolultabbá válik, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az emberi szervezet számos felületén élnek mikrobák: baktériumok, vírusok és gombák is. Ezek összességét nevezzük mikrobiótának. Egy egészséges emberi szervezetben ezek a mikrobiális „társbérlők” kiegyensúlyozott kapcsolatban vannak az emberi sejtekkel. Azonban, ha bármelyik oldalon változás lép fel az betegségek kialakulásához vezethet. Kutatócsoportunk a gombapatogének virulencia faktorainak, illetve az ellenük kialakuló immunválasz kutatása mellett a szájüregi mikrobióta gomba összetevőit, illetve ezeknek a mikrobáknak a tumorokra gyakorolt hatását vizsgálja. Klinikai megfigyelések szerint a szájüregi laphámsejtes karcinómák kezelése során gyakran alakul ki gombás, elsősorban Candida fajok által kiváltott fertőzés, mint mellékhatás. Hosszú ideje feltételezik, hogy a gombasejtek közvetlenül hatást gyakorolhatnak a tumorok progressziójára, áttétképző képességére. Erre azonban kísérletes bizonyíték nem állt rendelkezésre. A kutatócsoport célja a tumor-gomba kölcsönhatás vizsgálata, a metasztázis képzésre gyakorolt hatás molekuláris hátterének felderítése és az ezáltal szerzett információk felhasználása egy hatékonyabb antifungális, antitumor terápia kifejlesztéséhez. Az előadás hamarosan visszanézhető

56.Szöllősi Gergely: Modell-alapú evolúciós genomika

Idő: 2022. március 30.

Mára több, mint ezer organizmus és több tucat szövet rákos daganatának genomszekvenciája ismert. Az ezekben rejlő információ feltárása és hasznosítása a biológia egyik legizgalmasabb kihívása, az evolúciós múlt megértése és a rák kezelés jövője szempontjából egyaránt fontos. Az utóbbi évtizedekben a molekuláris evolúció tudománya drámai fejlődésen ment keresztül: 40 éve pár tucat rövid RNS-szekvencia segítségével fényt derített az élet három doménjére, az utóbbi pár éven pedig teljes genomszekvenciák segítségével bebizonyította, hogy a nem afrikai származású emberek DNS-ének 1-4%-a neander-völgyi eredetű és egyre mélyebb betekintést nyújtott a tumorok váratlanul nagy heterogenitásába. Sokak szerint a molekuláris evolúciókutatás az aranykorát éli. Ahhoz, hogy beváltsa a hozzá fűzött reményeket, túl kell lépnie az adatgyűjtésen és olyan módszereket kidolgoznia, amelyek képesek a rendelkezésre álló adatokat értelmezni. A kutatásaink célja, amiket az előadás során ismertetek, ilyen, különböző időskálákon zajló, a fajok többszázmillió éves diverzifikációjától az évtizedekben mérhető tumorkialakulásig terjedő evolúciós folyamatokat koherensen kezelő, teljes genomszekvenciákat értelmező modellek fejlesztése.

Az előadás visszanézhető

55.Soós Tibor:Szerves Kémia- Quo vadis?

Hely: ONLINE
Idő: 2022. február 23.

A tavaszi félév első előadásában Soós Tibor a szerves kémia jelentőségéről, jövőbeli irányairól beszél közérthetően. Az anyagi világról szerzett természettudományos ismeretek folyamatos bővítésében kiemelt szerepet játszik a szerves kémia. Az elmúlt 100 évben a terület jelentős fejlődésen ment keresztül, s ezzel párhuzamosan számos paradigmaváltás is történt. Ezeknek is köszönhetően a szerves kémia napjainkban egyre szorosabban kapcsolódik a többi természettudományhoz, különösen a fizikához és a biológiához, s eredményei nélkül elképzelhetetlen az orvostudomány és a műszaki tudományok további fejlődése. Az inter- és multidiszciplináris kutatásokban való jelentős hozzájárulása miatt sokakban az a kép alakult ki, hogy a szerves kémia egyre inkább már alkalmazott tudomány, alapvető új ismeretek várhatóan a területen már nem születnek. Vajon mennyire támasztja alá a tapasztalat ezt a leegyszerűsítő képet, milyen irányzatok és kihívások jelentek meg mostanában, merre fejlődik tovább a terület? Az előadás lényegében egy “Zeitgeist” és "felhasználói vélemény” a szerves kémiáról biológusoknak, amely szükségszerűen szubjektív, de mindazonáltal megpróbál hasznos információs forrása lenni a biológia szakos hallgatók és kutatók számára.

Az előadás visszanézhető

54.Garamszegi László:Mobiltelefonos segítséggel a tudományos megismerés felé: „citizen science” az inváziós szúnyogok ellen

Idő: 2021. november 24.

Olyan korban élünk, amikor a járványok kitörése egyre gyakoribbá válhat, és fel kell készülnünk a fokozódó kihívásokra. A fenyegetettségre olyan tudományosan megalapozott tudásra van szükségünk, mely folyamatosan megújuló, az aktuális helzyethez igazodó adatokra támaszkodik. A modernkori adatgyűjtés a modern technológia vívmányaira hagyatkozik, amiben a drága automata műszerek mellett ki kell használnunk a kommunikációs rendszerünkben rejlő mennyiségi lehetőségeket is. A hétköznapok kütyüjeivel és egy széleskörű társadalmi összefogással óriási mennyiségű adatot tudunk gyűjteni, melyek segíthetnek megérteni a járványok kialakulásának és terjedésének okait. Így a mobiltelefonjainkat a tudományos kutatás megsegítésére irányíthatjuk. Az Ökológiai és Botanikai intézet egy ilyen társadalmi összefogásra támaszkodva mérni fel az inváziós csípőszúnyogok által terjesztett betegségek veszélyeit. Magyarországon eredetileg 50 őshonos csípőszúnyog él, de hazánk faunájában az elmúlt évtizedben három, Ázsiából származó, új faj jelent meg, melyek potenciálisan több trópusi betegség kórokozóit terjeszthetik. Lakossági bejelentések alapján feltérképezzük a jövevényfajok magyarországi elterjedését és szezonális aktivitását ( szúnyogmonitor.hu ). Célzott terepi mintavételezéssel tudunk elő példányokat gyűjteni, hogy genetikai módszerekkel megállapítsuk a vírusfertözöttséget. Az ilyen vizsgálatok segítségével meg tudjuk rajzolni Magyarország rizikótérképét és tanácsot tudunk adni a döntéshozóknak, a hatékony szúnyogírtás megszervezésére.

Az előadás visszanézhető

53.Málnási Csizmadia András: Start up gyógyszerfejlesztés – Új dimenziók a stroke gyógyításában

Idő: 2021. október 20.

Új gyógyszerjelölt molekula a stroke utáni izomgörcsök megszüntetésére. Milyen út vezetett idáig? Izgalmas előadás Magyarország legújabb gyógyszerfejlesztési projektjéről! Málnási-Csizmadia András számol be az MPH-220 gyógyszerjelöltről, ami több tízmillió ember életét változtathatja meg.Málnási-Csizmadia András és kutatócsoportja olyan gyógyszerjelöltet fejlesztett ki, amely a stroke utáni izomgörcsöket szünteti meg. A patkányokon végzett tesztek szerint az MPH-220 kellemetlen mellékhatások nélkül kezeli az emberek csaknem 10 százalékát érintő, idegrendszeri sérülések következtében kialakuló spaszticitást.

Beharangozó videó

Az előadás felvétele aYouTube-on megnézhető.52. Szathmáry Eörs: Tanulás az evolúcióban, evolúció a tanulásban

Idő: 2021. szeptember 22.

Az evolúció és a tanulás is adaptív megoldásokat produkál. Lehet-e abban is hasonlóság, ahogyan elérik ezt? Vannak-e közösnek tekinthető algoritmikus alapjaik? Megmutatható, hogy

  1. az evolvabilitásra (az evolúciós képességre) ható indirekt szelekció olyan variációhoz vezethet, amely olykor korábban nem látott kihívásokra is a vártnál gyorsabban reagál a populációban,
  2. a bayesiánus (háttértudást figyelembe vevő) következtetés formulája és a diszkrét idejű replikátoregyenlet analóg,
  3. a többszintű szelekciót a hierarchikus Bayes-modellekkel is jellemezni lehet,
  4. az egyedfejlődés genetikája emlékezhet korábbi megoldásokra,
  5. az ökoszisztémák is emlékezhetnek magasabb szelekció nélkül is,
  6. az agyban is elképzelhetők valós idejű evolúciós folyamatok.
Felsejlenek egy egységes elmélet körvonalai.

51. Müller Viktor: COVID-19 az evolúció tükrében

Idő: 2021. május 7.

Az evolúció egyik legdrámaibb, szemünk előtt zajló példája a kórokozók gyors alkalmazkodása a körülmények megváltozásához, ami a fertőző betegségek változását is maga után vonja. A COVID-19-járványhoz kapcsolódóan beszélek az általános törvényszerűségekről, amelyek a kórokozók evolúcióját irányítják, és bemutatom, ezek alapján hogyan értelmezhetjük az új vírus nyaktörő sebességű evolúcióját, illetve milyen jóslásokat tehetünk a járvány jövőjére nézve. Végül összefoglalom, mit tudunk, és mit nem tudunk a vírus eredetével kapcsolatban.

Az előadás diái letölthetők. Az előadás felvétele a YouTube-on megnézhető.

50. Kacskovics Imre: A COVID-19 elleni védőoltások: hogyan működnek és honnan tudjuk hogy valóban működnek?

2021. május 6.

A SARS-CoV-2 felbukkanása meglepte a világot, bár a szakértők évek óta hangsúlyozták az ilyen vagy akár még pusztítóbb vírusok megjelenését és az általuk kialakított globális járványok bekövetkeztét. A pandémia hatása az egészségre, gazdaságra, illetve életünk minden aspektusára ijesztőn jelentős. A világ megdöbbent, és attól tart, hogy sosem kapjuk vissza "régi" életünket. A pandémia leküzdésének helyi és globális szintű eszköze a védőoltások minél szélesebb körű alkalmazása. A természettudomány, ezen belül is a virológia, immunológia, genetika és molekuláris biológia drámaian hatékony és páratlan fejlődése az elmúlt évtizedektől tetten érhető, és olyan korszerű gyógyszerek fejlesztését tette lehetővé, amelyek hatékonyan szorítják vissza pl. a rákos megbetegedéseket. E sokrétű tudás birtokában, a pandémia kialakulása után napokkal, a világ számos pontján rekordsebességű vakcinafejlesztések kezdődtek, amelyek sosem látott hatékonysággal hozták létre a COVID-19 elleni védőoltások arzenálját. A legújabb típusú (ún. harmadik generációs) vakcinák csaknem valamennyi beoltottat, időseket és fiatalokat egyaránt védetté tesznek a COVID-19 súlyos megbetegedésével szemben. Ugyanakkor a hagyományos vakcinák szerepe is megkérdőjelezhetetlen akkor, amikor minél gyorsabban, minél nagyobb számú embert kell védetté tenni. A vakcinák hatékonysága egyre jobban látszik, a nagyobb átoltottságú országokban csökken a betegek száma, az élet talán újra visszarendeződhet a korábban megszokott mederbe. Sajnos azonban a járványnak még korántsem vagyunk a végén, és az új mutánsok biztosan számos kellemetlen meglepetést tartogatnak még számunkra. Ezeket remélhetőleg újabb és újabb védőoltásokkal tudjuk majd semlegesíteni. Dr. Kacskovics Imre előadása a védőoltások általános hatását foglalja össze, bemutatja hogyan alakul ki a védettség egy oltás hatására, és az mennyi ideig tarthat. Szó lesz a COVID-19 védőoltások fontosabb típusairól, és arról is hogyan lehet ellenőrizni a védőoltásra kialakult immunvédelmet. Az előadó ismerteti a közösségi immunitás („nyájvédelem”) jelenségét, és hangsúlyozza fontosságát a fertőzések terjedésének megakadályozásában.

Dr. Kacskovics Imre (immunológus, az ELTE TTK dékánja) előadása az Élő adás 50. jubileumi előadása volt.

Az előadás diái letölthetők. Az előadás felvétele a YouTube-on megnézhető.

49. Orbán Tamás: Kis molekulák, nagy válaszok - RNS interferenciával a génszabályozás nyomában

Idő: 2020. március 11.

A humán genom projekt eredményeképpen megszületett az emberi géntérkép, amely a sejtjeinkben található DNS molekulák bázissorrendjét, így az általa hordozott genetikai információt is tartalmazza. A kezdeti nagy várakozások ellenére azonban kiderült, hogy a „klasszikus” fehérje kódoló szekvenciák a teljes állomány csak egy töredékét (mindössze 2-5%-át) teszik ki annak ellenére, hogy a későbbi vizsgálatok igazolták: az emberi genom legalább 80%-áról történik átírás. Az elmúlt két évtized molekuláris genetikai vizsgálatai igazolták, hogy a DNS-ről átíródó RNS-ek fehérjekódoló kapacitás híján is működhetnek, sőt, nagyon fontos szerepet játszanak a génexpresszió szabályozásában. A regulációban kiemelkedő szerephez jutnak bizonyos kisméretű, egyszálú RNS molekulák, amelyek meghatározott fehérjékkel együttműködve az „RNS interferencia” folyamataiban vesznek részt. Ezen útvonalak egy része egyfajta molekuláris immunrendszerként invazív genetikai elemek (például vírusok, vagy az ugráló gének, más néven transzpozonok) elleni védekezésben játszik szerepet. Az RNS interferencia más útvonalai viszont endogén szabályozási hálózatként a génexpresszió finomhangolását végzik, pontosan meghatározott mintázatokat kialakítva. Az előadásban megismerkedünk a kis RNS molekulákhoz köthető szabályozási folyamatok rejtelmeivel, azok evolúció során kialakult sokféleségével, és kiderül az is, hogy miképpen lehet ezt rendszert felhasználni a génexpressziós folyamatok mechanizmusainak feltérképezéséhez.

Az előadás felvétele a YouTube-on megnézhető.

48. Kis Zoltán és Pályi Bernadett: Ebola, vérzéses lázak, SARS, új koronavírus: ki a veszélyesebb?

2020. február 19.

Az utazások terjedésével a járványok egyre gyorsabban érnek el a kiindulóhelytől más országokba. De 2014-ben hogyan is lett egy addig csak korlátozottan elterjedő Ebola-járványból több tízezres nagyságrendű fertőzött és halott? Mennyi ideig hordozzák a felgyógyultak vírust? Mi a köze egy terepi és egy BSL-4-es laboratóriumnak a WHO biztonságos szex ajánlásaihoz? De nem csak vérzéses lázak jelentenek veszélyt. Az új koronavírus-járvány egyre gyorsabban terjed. Mit tudunk róla és mit nem?
Előadóink Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának munkatársai.47. Karsai István: A munka szervezése szociális rovaroknál. Miért nem követjük a példájukat?

2019. november 27.

A szociális rovarok fészeképítése rendkívül érdekes és iparilag is fontos tevékenység. Hogyan képesek a rovarok az emberek által épített építményeknél bonyolultabb konstrukciókat létrehozni? Nem úgy építenek, mint mi, emberek – a rendszer és annak alapelemei alapvetően másmilyenek. Hogyan történik az építés? Milyen mechanizmusok és szabályok vezérlik a kollektív intelligenciát? Miért nem működik a párhuzam az emberi tevékenységgel? Hogyan hívhatjuk segítségül a fizikát a biológiai folyamatok megértésében, és hogyan használható mindez a mi társadalmunkban?

Az előadás felvétele a YouTube-on megnézhető.

46. Szakács Gergely: Az ellenállás felesleges: új megközelítések a terápia-rezisztens tumorok kezelésében

2019. november 6.

A rákos sejteket célzó molekuláris terápia megjelenése forradalmi változásokhoz vezetett a rák gyógyításában. A daganatos sejtek biológiájának mélyebb ismeretén alapuló gyógymódok számos rákos megbetegedés túlélési esélyeit javították, a személyre szabott terápia sikerét azonban jelentősen korlátozza az idővel kialakuló rezisztencia, melynek során a tumoros sejtek elvesztik érzékenységüket és a kezdetben hatékonynak mutatkozó kezelés hatástalanná válik. Az előadó kutatócsoportja olyan gyógyszerjelölt molekulák fejlesztésén dolgozik, melyek képesek lehetnek a rezisztens tumorok leküzdésére. Szakács Gergely előadásában bemutatja a kutatócsoport főbb eredményeit: sikerült több olyan vegyületet azonosítaniuk, amelyek szelektíven a rezisztens ráksejteket támadják; beállítottak egy, a humán tumorok klinikai viselkedését hűen reprodukáló egér tumormodellt; és feltárták az új gyógyszerjelölt molekulák hatásmechanizmusának kulcsfolyamatait.45. Kubinyi Enikő: Az öregedés kutatása kutyákon - etológiai, genetikai és idegtudományi eredmények

2019. október 9.

A klímaváltozás, önvezető autók, szociális média, mesterséges intelligencia mellett az egyik legnagyobb társadalmi kihívás az idős emberek növekvő száma és aránya. Csak egyetlen példa: míg a száz év felettiek száma ma ötszázezer, 2100-ban 26 millióan lesznek. De ki fogja gondozni az időseket? Ha nem tudunk kellő erőforrást biztosítani erre, érjük el, hogy minél többen öregedjenek problémamentesen és maradjanak önelllátóak életük végig. Kutatásainkban az embernél jelentősen gyorsabban, mégis hasonlóan öregedő családi kutyákat használjuk modellként. Viselkedési, genetikai és idegtudományi módszerekkel vizsgáljuk az öregedés folyamatát és azt, mik a védőfaktorok a patológiás változásokkal szemben. Mivel a kutyákat szinte minden gazda családtagnak tekinti, nem csak az emberi párhuzamok keresése, hanem az idős kutyák jólétének növelése és ezáltal a gazdák anyagi, érzelmi terheinek csökkentése is fontos célunk. Az előadásban legfrissebb eredményeinket mutatom be, köztük két matuzsálem - 22 és 27 éves eb - speciális génváltozatait, valamint az újonnan alapított kutya agy- és szövetbank működését.

Az előadás felvétele a YouTube-on megnézhető.

44. Schlett Katalin: Hogyan tanulnak az idegsejtek a Petri csészében?

2019. szeptember 18.

Az idegrendszeri folyamatok megértésében nagy segítségünkre vannak a valóságot egyszerűsítő modellrendszerek, amelyeket nem csak számítógépekkel, hanem a laborban is létrehozhatunk. A Petri csészébe kiültetett, az agyszövetből származó sejttenyészetekben fejlődő sejtek egymással funkcionális hálózatot alakítanak ki, amelyeket heteken vagy akár hónapokon keresztül is vizsgálni tudunk. Így az idegrendszerben zajló sejtszintű változások jelentős részét az élő állati agyban végzett kísérletek helyett jóval egyszerűbben és könnyebben tudjuk nyomon követni, és az egyes betegségek során lejátszódó eseményeket is modellezni tudjuk.
A neuropszichiátriai és idegrendszeri betegségek (pl. Alzheimer kór, Parkinson kór, epilepszia, demencia, agyi érkatasztrófa [stroke]) kezelésére a fejlett országokban igen nagy összegeket fordítanak, de sok esetben még mindig hiányzik a hatékony terápia. A poszttraumás stressz szindróma (PTSD) is egyike azon betegségeknek, ahol a kórkép hátterében álló molekuláris változásokat csak részleteiben ismerjük és a gyógyszeres terápia csak a betegek kis százalékában hatékony. Előadásomban egy kísérletsorozat segítségével szemléltetem, hogy a Petri csészében nevelt idegsejtek hogyan tanulnak és miként lehetnek alkalmasak arra, hogy a PTSD kialakulásában szerepet játszó új molekuláris útvonalakra fényt derítsünk.

Az előadás diái letölthetők. Az előadás felvétele a YouTube-on megnézhető.

43. Vellai Tibor: Az öregedési folyamat mechanizmusa és szabályozása

2019. április 24.

Az öregedési folyamat mechanizmusának (genetikai alapjának) megértése a biológiai kutatások egyik legizgalmasabb aktuális kérdésköre. Ennek egyik látványos bizonyítéka, hogy ezidáig nem sikerült nem-öregedő ("halhatatlan") állati törzset létrehoznunk hagyományos géninaktiválási módszerekkel. A területre vonatkozó legfrissebb kutatási eredmények azt sugallják, hogy az öregedés és az öregkori betegségek kialakulásának hátterében nem egy, hanem nagyon sok gén együttes működése húzódik meg, amelyek parallel kiütése eddig technikailag nem volt megvalósítható. Előadásomban bemutatom az öregedési folyamat területén elért eddigi jelentős tudományos eredményeket és a legfrissebb, áttörést jelentő legújabb felfedezéseket.42. Barta Zoltán: Kooperáció és utódgondozás

2019. április 10.

Előadásomban egy olyan témával, a gyerekneveléssel, pontosabban utódgondozással foglalkozom, ami mindenkit érint, hiszen bár nem mindenkinek van gyereke, de mindenkinek vannak szülei. Először megvilágítom, hogy evolúciós szempontból miért problematikus a kétszülős utódgondozás, milyen feszültségek feszíthetik a családot, mik határozhatják meg, hogy ki gondoz és ki nem. Másodjára megmutatom, hogy milyen tényezők segíthetik a kétszülős gondozás kialakulását. Végül egy nem triviális példát hozok a kétszülős gondozásra, ismertetve néhány idevágó vizsgálatot.

Az előadás felvétele a YouTube-on megnézhető.41. Márialigeti Károly: Zöld biotechnológiák a fenntartható növénytermesztésért

2019. március 20.

A növénytermesztés feladata az emberiség táplálék és (ipari) rost igényének a kielégítése. A termesztés „feltételesen megújuló” természetes közege a talaj. A növekvő igényeket az elmúlt bő fél évszázadban az intenzív termesztéstechnikák (műtrágyázás, növényvédő szerek kiterjedt alkalmazása, új fajták termesztésbe vonása, gépesítés stb.) elterjedése tette lehetővé. Az intenzív művelés hatására viszont egyre nagyobb területeken következett be „talajleromlás” (degradáció, pl. savanyodás, szervesanyag tartalom csökkenése, tömörödés, erózió). Magyarországon csak a savanyodás a termőterület 18%-át érinti. Globális kitekintésben úgy becsülik, hogy Földünk termőterületéből 300 milliárd hektár már terméketlenné vált.
A megoldást a fenntartható talajtermékenységet biztosító (termesztés)technikák alkalmazása jelentheti. A termékenységet a talaj szerkezetét, szervesanyag tartalmát és -minőségét befolyásoló eljárásokkal lehet fenntartani, javítani, valamint a növényi növekedés biológiai úton történő serkentésével és a növényvédelem biológiai eljárásainak felhasználásával stb. Lévén, hogy a talajfolyamatok, ill. a talaj – növény kapcsolatrendszer legfontosabb hajtóereje a talajbióta, ill. kiemelten a talaj mikrobiom, lehetőségünk nyílik ez utóbbi befolyásolásán, célzott megváltoztatásán keresztül a termékenység fenntartása, javítása.
Hazánk egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – területen termesztett növénye a kukorica. A kukoricatermesztésben alkalmazott fenntarthatóságot szem előtt tartó talajoltóanyagai: talaj kötöttség szabályozó, termésbiztonság-terméseredmény növelő gyökéroltóanyagok, biológiai növényvédőszerek, szármaradvány biológiai eltávolítására alkalmazott (mulching) szerek. Az előadásban bepillantást nyerhetünk ezek kidolgozásának folyamatába, a hatásvizsgálat, és elsősorban a molekuláris szintű nyomonkövetés (hogyan lehet törzsek / gének szintjén elemezni egy oltóanyag sorsát a talaj-növény rendszerben) lehetőségeibe. Megvizsgáljuk, hogy mik a kihívásai, veszélyei ezeknek a technológiáknak.

Az előadás felvétele a YouTube-on megnézhető.40. Lakos András: A Lyme-kór diagnózisáról és kezeléséről

2019. február 27.

Becsléseink szerint tízszer annyi embert kezelnek Lyme-kór (Lk) diagnózissal, mint ahány ténylegesen ebben a fertőzésben megbetegszik. A legtöbb beteg csak a sokadik orvosi vizsgálat során nyeri el a megfelelő diagnózisát. A téves kórisme, a felesleges vagy rosszul megválasztott antibiotikum-kezelések, az indokolatlanul végzett és ismételgetett szerológiai vizsgálatok megbecsülhetetlenül nagy terhet jelentenek a betegekre és az ellátó rendszerre is. A Lk Magyarországon mindenütt előfordul, kb. 300-szor gyakoribb, mint az ugyancsak kullancs által terjesztett, de csak gócokban és ritkán előforduló kullancsencephalitis (kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás). Magyarországon a Lk 1998 óta bejelentésre kötelezett, a regisztrált esetek száma 2010-ig növekedett, azóta csökken, 2014-ben mélypontra zuhant. A gyakoriság semmiképpen sem emelkedett az elmúlt 2 évtizedben.
Kiszámíthatatlan, hogy a bejelentések milyen mértékben tükrözik a valóságot. A Lk valódi hazai gyakoriságát a környező országok adatait is figyelembe véve évi 8-10 ezer friss megbetegedés körül becsülhetjük. Csak indirekt adataink vannak arról, hogy a tünetmentes fertőzések is olyan gyakoriak, mint a tünetekkel járók. Egyes területeken és csoportokban (pl. erdészeti dolgozók) az átfertőződés (a szeropozitivitás) aránya elérheti a 29%-ot, a 60 év felettieknél az 50%-ot.
A téma kiemelt fontosságára utal, hogy az Európai Parlament 2018-as határozata is megkérdőjelezi a tudományos útmutatók tartalmát, és egy civil szervezet, az Amerikai Lyme Alapítvány (ILADS) útmutatóit látszik elfogadni vagy legalábbis mérlegelni. Az ILADS szinte bármilyen, többnyire gyógyíthatatlan kórállapot (pl. sclerosis multiplex, amyotrophiás lateralsclerosis (motoneuron-betegség), reumás ízületi gyulladás, Parkinson- és Alzheimer-kór) hátterében Lyme-kórt vizionál, és soha, semmilyen tudományos ajánlásban nem szereplő 3-as, 4-es antibiotikum-kombinációkat javasol, a szokványos dózisok sokszorosában. Az ILADS ajánlásai blogokon, internetes fórumokon terjednek, betegmozgalmak elindítóivá válnak. Még nagyobb baj, hogy követőre találnak a magyar orvosok körében is. Bár a tudományos oldal nem veheti fel a versenyt ezekkel a folyamatokkal, a megújított szakmai irányelv segítheti a szakemberek és talán a laikusok eligazodását.
Az előadásban összefoglalom az egyes kórformák esetmeghatározását, kiemelve a klinikai diagnózis lehetőségeit és a laboratóriumi vizsgálatok buktatóit.

Az előadás felvétele a YouTube-on megnézhető.39. Nagy László: A soksejtűség evolúciója: kis vagy nagy lépés?

2018. november 28.

A soksejtű élőlények megjelenése az élet történetének egyik legfontosabb lépése. Az újabb kutatások azonban rávilágítottak, hogy a soksejtűség egymástól függetlenül számos alkalommal megjelent, az egysejtű és a soksejtű élőlények genomjainak felépítése pedig több hasonlóságot mutat egymással, mint korábban gondoltuk.

Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.38. Herczeg Gábor: Hogyan befolyásolja a nevelési környezet a természetes szelekcióra adható választ?

2018. november 7.

Az adaptív evolúció feltétele, hogy az egyedek között örökölhető különbségek legyenek. A változatosság azonban nemcsak genetikai hátterű lehet, hanem a nevelési környezet is befolyásolja. Sőt, ugyanazon tulajdonság örökölhetősége (az egyedek közötti eltérések genetikai meghatározottsága) is eltérhet különböző nevelési környezetek között. Ez elméletileg azt jelenti, hogy bizonyos környezetekben tud, másokban pedig nem tud hatni a természetes szelekció. A jelenség általános tárgyalása után az előadó saját kutatásairól is beszámol, amelyekben barna varangy ebihalak ragadozó jelenlétében és ragadozó nélkül nevelkedett laborpopulációit vizsgálták. Eredményeik szerint a ragadozó jelenléte egyes tulajdonságoknál növelte, másoknál pedig csökkentette az örökölhetőséget, azaz a nevelési környezet közvetlenül befolyásolja az evolúció lehetőségét.

Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.37. Hangya Balázs: Dopamin, szerotonin, acetilkolin, noradrenalin: a belső drogok

2018. október 17.

Miért hatnak ránk a drogok? Minden szer agyunk saját, belső jelzőrendszereihez kapcsolódik, valamilyen meglevő sejt szintű mechanizmust aktivál. Ezek a jelzőrendszerek határozzák meg az érzéseinket, hangulatunkat, éberségünket, figyelmünk szintjét. Az előadó agyunk belső drogjainak világához vázol fel egyszerű google térképet.

Az előadás diái letölthetők (49MB). A felvétel a YouTube-on megnézhető.36. Kacskovics Imre: A védőoltásokról közérthetően

2018. szeptember 26.

Hogyan alakul ki a védettség egy oltás hatására, és mennyi ideig tart? Biztonságosak-e a védőoltások? Mivel járhat a kanyaró és a gyermekbénulás újbóli megjelenése vagy a szamárköhögés terjedése? Az előadásból megtudhatjuk, hogyan hat az immunrendszerre egy védőoltás és egy fertőzés, hogyan biztosít védelmet az anya az újszülött számára már a méhen belül, majd az anyatejjel, milyen nehézségeket jelent az immunhiányos betegek oltása, és miért fontos a magas oltottsági arány (közösségi immunitás) a fertőzések terjedésének megakadályozásához. A kanyaró által okozott aktuális európai helyzet kapcsán az előadó felhívja a figyelmet a kötelező védőoltások szükségességére, végül egy közérthető példán szemléltetve bemutatja a jelenlegi oltóanyag-fejlesztéseket.

Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.35. Bereczkei Tamás: Evolúciós magyarázatok a mai pszichológiában

2018. április 25.

A pszichológia, úgy tűnik, túl nehéz a pszichológusoknak. Ők maguk is igénylik más tudományágak bevonását, amelyek új szempontokat nyújtanak a sokszor jók ismert jelenségek magyarázatában. Ezek közül is kiemelkedő az evolúciós pszichológia, amely arra vállalkozik, hogy az emberi viselkedés „végső” mozgatórugóit tanulmányozza. Nem csupán arról van szó, hogy egy másik (ultimatív) szintet emelünk a gondolkodásunkba, hanem sokkal inkább arról, hogy az evolúciós modellek alapján új megvilágításba kerülnek a viselkedésünkre ható közvetlen (proximatív) tényezők és folyamatok, amilyenek az érzelmek, motivációk, környezeti hatások, stb. Jelen előadásomban főként saját kutatási eredményeinkre alapozva mutatom be ezt a lehetséges hatást. Olyan témákról lesz szó, mint vonzerő, párválasztás, önzetlenség, machiavellizmus, szülői stratégiák.

A felvétel a YouTube-on megnézhető.

34. Acsády László: Ébressz fel! -- agyi ébresztő rendszerek

2018. április 11.

Nagyon sok agyi ébresztő rendszer van. De hányféle ébredés? Van olyan agyterület ami összehangolja a sok ébresztő rendszer működését? Milyen eszközökkel tudom ezeket szelektíven vizsgálni? Általában, hogyan lehet a legújabb módszerekkel egy idegrendszeri terület vagy sejttípus szerepét tisztázni? Milyen lehetőségeket rejt egy ostoros moszattól kölcsönvett fényérzékeny molekula az idegtudományban?

A felvétel a YouTube-on megnézhető.

33. Buzás Edit: A sejtek csomagküldő szolgálata: az extracelluláris vezikulák

2018. március 21.

Az extracelluláris vezikulák foszfolipid kettősréteggel körülvett képletek, melyek kibocsátása minden sejtes életformára jellemző. Korábban azt feltételezték, hogy a sejtek az extracelluláris vezikulák formájában távolítják el szükségtelen vagy veszélyes "hulladék anyagaikat". Mai ismereteink szerint azonban az extracelluláris vezikulák komplex, lipideket, fehérjéket, RNS-eket, DNS fragmentumokat és metabolitokat tartalmazó információs csomagok, melyek a sejtek közti kommunikáció alapvető jelentőségű képletei. Az extracelluláris vezikulák ígéretes korai biomarkerek és terápiás hatóanyag hordozók lehetnek, és orvosbiológiai felhasználhatóságuk miatt méltán kerültek az utóbbi időben az érdeklődés középpontjába.32. Pap Ildikó: Láthatatlan ellenség - tuberkulózis a XVIII. századi váci népességben

2018. február 28.

Az embereket mindig is érdekelte a halál, a halál utáni lét, vagy nemlét kérdése, az, hogy mi történik a testünkkel az utolsó leheletünk után. A múmiák misztikus világ. A szó hallatán szinte mindenkinek a lenvászonba pólyált ókori egyiptomi holttestek jutnak az eszébe. Múmiákat azonban a Föld minden táján találtak már, és sok közülük még az egyiptomi múmiáknál is idősebb.
A Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának gyűjteménye 265 természetesen mumifikálódott emberi maradványt őriz, amelyek a váci Fehérek templomának kriptájából kerültek elő. A természetes mumifikálódást az egyedülálló mikroklíma, az alig változó, alacsony hőmérséklet, a nagyon gyenge, de állandóan meglévő légmozgás tette lehetővé. A kripta leletanyaga 1731 és 1838 közötti koporsós temetkezésből származik.
A váci leletegyüttes tudományos értékei közé tartozik, hogy belső szerveik nagyrészt épségben megőrződtek, lehetővé téve a testek sokoldalú természettudományos vizsgálatát. A tudományos kutatások eredményeiből egy mozaik darabkáit összeillesztve rekonstruálhatók több mint 250 évvel ezelőtti város lakóinak biológiai jellemzői: a megélt életkor, az átélt betegségek, a táplálkozási szokások, az életmód, a rokoni és szociális kapcsolatok, az arcvonások stb. Ami igazán különlegessé teszi a leletegyüttest, hogy a rendelkezésre álló halotti anyakönyvekből és a koporsók felirataiból ismert a betemettek neve, neme, életkora, bizonyos esetekben a halál oka is. Adatok vannak a családi kapcsolatokra is.
A múmiák tudományos vizsgálata antropológusok, néprajzosok, patológusok, radiológusok, mikrobiológusok, igazságügyi orvosok, közreműködésével, a kegyeleti szempontok messzemenő figyelembevételével történik. Elsősorban a TBC baktériumának a DNS-ét kerestük a mintákban. Az eredmény meglepő volt, a népesség nagy részénél sikerült a tüdőbaj kórokozóját kimutatni. Bár régebbi írásos dokumentumok arra utalnak, hogy a kései iparosodás következtében a tuberkulózis rohamos előretörése Magyarországon csak a XIX. század végén volt jellemző, eredményeink azt mutatják, hogy a TBC mintegy 130 évvel korábban már előfordulhatott, és általános lehetett Vác középosztálybeli polgáraiban.

A felvétel a YouTube-on megnézhető.

31. Váradi András: A kötőszöveti betegségek terápiájának új útjai

2017. november 29.

A gerincesekben az evolúció során kialakult az a szabályozó mechanizmus, amely a kálciumból és foszfátból álló komplex szerkezetű kristályos biominerált a szervezetben csak a szükséges helyeken, a megfelelő időben és pontos formában engedi kialakulni. Ez az, amit hétköznapi nyelven csont- és fogképződésnek nevezünk. A kalciumfoszfát alapú hidroxiapatit a kollagén vázakon épül. Kollagén azonban az egész testünkben jelen van, a kötőszöveti mátrix legfontosabb eleme. Finom szabályozási mechanizmusok gondoskodnak arról, hogy a meszesedés, a hidroxiapatit-képződés a puha szövetekben ne indulhasson meg. Ismert azonban számos olyan patológiás állapot, betegség, amelyeket a kötőszövetek meszesedése jellemez, ez érintheti a bőrt, a vesét, a szemet. Legsúlyosabb következményként az artériák középső rétegét képező simaizom rostok alkotta struktúrában alakul ki hidroxiapatit-lerakódás, aminek következtében az érfal elveszíti rugalmasságát. Ez pedig nagyon súlyos keringési betegségekhez vezet. A patológiás jelenség kiváltó oka lehet genetikai vagy környezeti, illetve a természetes öregedés következményei is szerepet játszhatnak.
A puhaszöveti meszesedés egyik fontos inhibitora a pirofoszfát. Két olyan monogénes öröklődő betegség ismert, amely a pirofoszfát termelődés zavarával függ össze: a pseudoxanthoma elasticum (PXE) kórképben érintett betegek 40-50 éves koruk körül elveszítik látásukat a szemben kialakult meszesedés miatt; a csecsemőkori általános artéria-meszesedés (generalized arterial calcification in infancy, GACI) esetén az érrendszerben manifesztálódó tünetek miatt az újszülöttek egy része nem éri meg a harmadik hónapot.
A PXE genetikai oka egy transzporter fehérjét kódoló génben bekövetkező mutáció. Korábbi munkánkban olyan terápiás megoldásokon dolgoztunk, amelyek során a mutáns humán fehérje konformációját „korrigáltuk” in vivo, így azt működőképessé tettük. Humanizált egérmodellünkben sikerült a meszesedést meggátolni, ezzel egy allél-specifikus terápia alapjait teremtettük meg.
Mintegy két éve vált ismertté, hogy mind a PXE mind a GACI betegségre a vér alacsony pirofoszfát-szintje jellemző. Sajnos a legegyszerűbb szubsztitúciós terápia nem jöhetett szóba, mert általánosan elfogadott volt az a nézet, hogy a szájon át bejuttatott pirofoszfát nem jut el a véráramba, hanem az emésztőrendszerben lebomlik. Megcáfoltuk ezt a dogmát: kimutattuk, hogy a pirofoszfát felszívódik egérben is és az emberben is, és az ivóvízhez adagolt pirofoszfát adagolásával sikeresen akadályoztuk meg a jellegzetes meszesedés kialakulását mind a PXE és mind a GACI egér-modelljében. Felfedezésünk egy új, nagyon egyszerű terápiás alkalmazás előtt nyitja meg az utat.

Az előadás diái letölthetők (64MB!). A felvétel a YouTube-on megnézhető.30. Müller Viktor: Pusztító járványok: múlt, jelen, jövő

2017. november 8.

A történelem során a legtöbb halált a fertőző betegségek okozták, az időnként kitörő világjárványok pedig az emberiség legnagyobb katasztrófái közé tartoznak. Honnan jönnek, és miért tűnnek el a járványok? Milyen betegségek pusztítottak a múltban, és melyek a legveszélyesebbek napjainkban? Mit ért el, és merre halad a tudomány? Jöhet-e új halálos világjárvány? Az előadó általános áttekintést ad ezekről a kérdésekről, majd saját kutatásai közül a HIV-járvány elindulásáért felelős tényezőket mutatja be.

Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.

29. Katona Krisztián: Növényevők és biodiverzitás: a patás-hatások teremtő, formáló és romboló ereje

2017. október 18.

A nagytestű növényevők sokféle hatásukkal ökoszisztéma-mérnök szerepet tölthetnek be. A társulások, életközösségek fajösszetételét, szerkezetét, működését meghatározó mértékben képesek lehetnek módosítani, befolyásolni. A jelenlétükhöz és élettevékenységeikhez köthető vadhatások gyakran hátráltatják a természetvédelmi és erdőgazdálkodási célok megvalósulását. Azonban a konfliktusok egyik fontos oka, hogy a vadhatások mechanizmusát kevéssé ismerjük, és döntően a negatív vadhatások (vadkár) oldaláról ítéljük meg e nagyhatású emlősfajok szerepét. Az előadásban bemutatjuk, hogy a patások milyen változatos módokon formálják a biodiverzitást: elsősorban a populációk, fajok előfordulását befolyásolják, de emellett folyamatosan genetikai változásokat is generálnak, ill. táj- és ökoszisztéma léptékű folyamatokat is beindítanak.

Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.28. Silhavy Dániel: Hogyan ismerik fel a sejtek a hibás géntermékeket?

Idő: 2017. május 10.

A normális sejtműködés előfeltétele, hogy a sejtekben csak hibátlan fehérjék keletkezzenek. A hibás fehérjetermékek ugyanis beépülhetnek a fehérjekomplexekbe és gátolhatják azok működését. A génműködés nagyon bonyolult folyamat, melynek során igen sokféle hibás termék keletkezhet. Ezek felismerésére fejlődtek ki a minőségbiztosítási rendszerek, melyek azonosítják a legkülönbözőbb hibás géntermékeket. A minőségbiztosítási rendszerek közül a legérdekesebbek a mRNS-ek épségét ellenőrzik, hiszen hibátlan fehérjék csak tökéletes mRNS-ekről keletkezhetnek. Érdekes módon, a mRNS minőségbiztosítási rendszerek a hibaelhárítás mellett alapvető szerepet játszanak a molekuláris paraziták, vírusok, ugráló gének elleni védekezésben, illetve az RNS-alapú génszabályozási folyamatok ellenőrzésében is. Az előadás során a mRNS minőségbiztosítási rendszerek működéséről, szabályozásáról, evolúciójáról lesz szó.

Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.27. Csabai István: Big Data a biológiában

Idő: 2017. április 19.

Forradalmi változások korát éljük: az exponenciálisan gyorsuló technológiai fejlesztések olyan lehetőségeket nyitnak meg, melyek eddig elképzelhetetlenek voltak. Igaz ez mindennapi életünkben és a tudományokban is. Az új műszerek minden eddiginél precízebb, hatalmasabb és részletesebb adathalmazokat ontanak az elemi részecskékről, a genetikai szekvenciákról, a Föld légköréről, vagy éppen az Univerzum végtelenjéről. Mindezen információ szinte azonnal, mindenki számára elérhető a bolygónkat átszövő kommunikációs hálózaton. Az adatforradalom hihetetlen lehetőségeknek nyithat utat, mind a Világegyetem és az élő rendszerek titkainak felderítésében, mind pedig az életminőség javításában, ugyanakkor soha nem látott kihívásokat is állít elénk. Előadásomban az ELTE-n, hazai és nemzetközi kollaborációkban végzett, az asztrofizikától a genetikáig ívelő kutatásaink példáin át igyekszem bemutatni a tudományok adat-intenzív megközelítését, az informatika egyre dominánsabb szerepét a természettudományokban, ezen belül is elsősorban a molekuláris genetikában.


Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.26. Józsi Mihály: Ősi védelmi rendszerünk, a sokarcú komplementrendszer

Idő: 2017. március 1.

Az immunrendszer leglátványosabb és legismertebb működése a fertőzések és védőoltások nyomán szerzett immunitás, de a kevésbé ismert veleszületett védekező mechanizmusok nélkül sem maradnánk életben. A komplementrendszer a veleszületett immunitás egyik fontos pillére, melynek aktiválódása a szervezetben sokrétűen szabályozott. Bár egyik fő feladata a kórokozó mikrobák elpusztításának elősegítése, számos más élettani folyamatban is lényeges szerepet tölt be. A komplementrendszer működésének zavarai a szervezet károsítása révén különböző betegségek kialakulásához vezethetnek. Az előadás ennek az érdekes fehérjehálózatnak a működését, egyes betegségekben játszott szerepét és terápiás vonatkozásait tekinti át.


Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.25. Orbán Tamás: Ugráló gének az emberi génállományban: molekuláris paraziták vagy domesztikált rezidensek?

Idő: 2016. november 30.

A genomikai kutatások előrehaladtával kiderült, hogy az élőlények, és köztük az ember genetikai állományában sok „ugráló elem”, úgynevezett transzpozon fordul elő. A kezdetben kizárólag molekuláris parazitaként számon tartott transzpozonokról kiderült, hogy nagyon fontos szerepet játszanak az evolúcióban. Mi több, a DNS transzpozonokat génbeviteli eljárásokban, távlati célként a génterápiában is lehet alkalmazni. Előtte azonban pontosan meg kell ismernünk a transzpozonok működését, és a gazdaszervezet által történő szabályozását. Kutatócsoportunkban az emberi DNS transzpozonok egy speciális csoportjának vizsgálatát tűztük ki célul. Ezekhez hasonló transzpozonokat használnak emberi sejtekbe történő génbeviteli eljárásokban, így nagyon fontos kérdés, hogy a belső transzpozonok működése nem veszélyezteti-e az így létrehozott sejtek genetikai stabilitását. Megvizsgáljuk, hogy az emberi génállományban természetes módon előforduló DNS transzpozonok képesek-e továbbra is DNS régiók közötti helyváltoztatásokra. A transzpozonok az evolúció során ugyanis a bennük felhalmozott mutációk miatt inaktívvá válhatnak, de az is megtörténhet, hogy a gazdaszervezet „domesztikálja”, vagyis saját működésének a szolgálatába állítja őket. Fontos kérdés, hogy az emberi sejtek védekeznek-e a DNS transzpozonok ellen, és hogy a vizsgált DNS transzpozonok nem tettek-e szert új „hasznos” szabályozási funkciókra. Eredményeink nemcsak azért érdekesek és izgalmasak, mert jobban megismerjük saját genetikai működésünket és evolúciós múltunkat, hanem nagyon fontos kérdésekre adnak választ a DNS transzpozonok génterápiában történő felhasználásáról is.

Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.

24. Kovács M. Gábor: Gyökérkolonizáló gombák - szereplők és szerepek, avagy a jó, a rossz és a csúf

Idő: 2016. november 9.

A gombák, bár hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk, alapvető szerepet játszanak mindennapi életünkben, gondoljunk például a gomba-hatóanyag eredetű gyógyszerekre, az élesztőkre, a citromsavra, hogy néhány jó vonatkozást említsünk. Emellett nélkülözhetetlenek az ökoszisztémák működésében is, például lebontókként az elhalt növényi anyagok legfontosabb „visszaforgatói” az anyagkörforgásba, vagy például gombák a mutualista szimbionta partnerei a szárazföldi növények döntő többségének, segítve őket a talajból történő tápanyagfelvételben, vagy éppen különböző negatív hatások elviselésében. Kik ezek a rejtőzködő, szürke eminenciások? Hányan vannak? Hol rejtőzködnek, hol és hogyan bukkanhatunk rájuk? Miként segíti – vagy akár bonyolítja – megismerésüket a genetikai vizsgálatok technológiai forradalma? Milyen szerepük lehet ezeknek a gombáknak? Egyáltalán, milyen szerepek lehetnek? Mennyire különbözőek ezek a szerepek? Létezik-e funkcionális diverzitás egyes csoportokon belül? Milyen módszerekkel tudjuk ezt vizsgálni? Miként segíthet a genomika? Az előadás ezeket a kérdéseket próbálja példákkal illusztrálni, az adatsorok elemzésének buktatóitól, a „taxonómiai-kihalásokig”, a herbáriumok fiókjaiban megbúvó zacskóktól, az ausztrál sivatagokon át a kiskunsági homokgyepekig, az enzim-tesztektől a funkcionális anatómiáig, a cserepes ültetéses kísérletektől a teljes genom elemzésekig.

A felvétel a YouTube-on megnézhető.

23. Dudás Mária (Országos Epidemiológiai Központ): HIV/AIDS és a szexuális úton terjedő fertőzések Magyarországon

Idő: 2016. október 19.

A HIV-fertőzés ma már nem halálos betegség, hanem krónikus, jól kezelhető fertőzés. A gyógyszeres kezelés és a megelőzés ellenére azonban Magyarországon minden évben egyre több embert diagnosztizálnak HIV-fertőzéssel. A fertőzés hazánkban leginkább szexuális úton terjed, és olyan csoportokat érint, akiknek a szexuális magatartása magas kockázattal jár. Nem csak a HIV-fertőzés terjed azonban szexuális úton. A már-már elfeledettnek vélt, klasszikus nemi betegségek újra itt vannak velünk, köztük a syphilis és a gonorrhoea (tripper, kankó). Az előadáson a HIV mellett nemcsak a syphilisről és a tripperről beszélünk majd, hanem olyan fertőzésekről is, amelyek a nemi szerveket érintik ugyan, azonban kevésbé élnek úgy az emberek fejében, mint szexuális úton terjedő fertőzések. Ilyen fertőzések például a chlamydia, mycoplasmafertőzések, HPV. Ezek a baktériumok illetve vírusok lehet, hogy nem okoznak akut tüneteket, azonban hordozásuk hosszú távon veszélyezteti az egészséget (meddőség, rák stb).22. Peták István: A molekuláris információ alapú orvoslás forradalma az onkológiában

Idő: 2016. szeptember 21.

A teljes emberi génkészlet megismerése, a Humán Genom Projekt befejezése 2003-ban elindította a rák genom projektet, amiben az elmúlt 10 évben szisztematikusan feltérképeztük azokat a géneket, amelyek a daganatok kialakulásában szerepet játszhatnak. Jelenleg ezek száma 547, és ez a szám már nem nagyon változik. A helyzetet ugyanakkor bonyolítja, hogy eddig 3 millió mutációt találtunk, és egy daganatban akár 8 „driver” (a rák kialakulásában szerepet játszó) gén is mutált lehet. Mégis annak a tudata, hogy véges számú gén és génkombináció lehetséges, reményt ad arra, hogy a forgalomban lévő több mint 50 célzott gyógyszerrel, illetve klinikai vizsgálatban lévő több mint 300 hatóanyaggal egyre több betegen tudunk segíteni. Bár a lehetséges célpontok száma véges, de azért nagy számú, és az egyes variációk előfordulási aránya a legtöbb esetben 1% alatti, ezért az orvosoknak a randomizált klinikai vizsgálatok helyett egyre inkább a molekuláris információra kell hagyatkozniuk a terápiás döntéseikben. Azaz a biológia és a gyakorlati orvoslás soha nem került ilyen közel egymáshoz. Ez azt is jelenti, hogy a biológusok megjelennek a rákos betegeket kezelő onkoteamekben is, nem csak a molekuláris diagnosztikai laboratóriumokban. A molekuláris információ alapú orvoslás további feltétele az informatika gyakorlati alkalmazása. Ezért kész protokolok helyett orvosi szoftverekkel történik majd a vizsgálati eredmények elemzése, és a legjobb terápia kiválasztása. De ezeknek a szoftvereknek adatbázisok, speciális algoritmusok mellett mesterséges intelligenciával és tudásmegosztással is rendelkezniük kell. A következő pár évben kiderül, hogy a biológia és az informatika közösen személyre szabott megoldást talál-e a molekuláris információ alapján a legtöbb daganatos betegnek.
Az előadás felvétele a YouTube-on megnézhető.21. Tárnoki Ádám - Tárnoki Dávid - Melicher Dóra: Az ikerkutatás: genetika és epigenetika - ikrekről, ikrektől

Idő: 2016. április 27.

Ahhoz, hogy megfelelő tudás birtokába jussunk egy sor betegség kezelésének egyénivé tételéhez, elengedhetetlen több szempontból is tanulmányozni, vajon a gének és a környezet milyen módon befolyásolják az egészséget és a betegséget. Az egypetéjű ikrek génjei csaknem 100%-ban egyeznek, ezért a különböző krónikus betegségben szenvedő egypetéjű ikrek vizsgálatával azonosítható, mely génszakasz hibája s milyen életmódbeli tényezők vezettek ahhoz, hogy a szinte tökéletesen megegyező genetikai állományú egypetéjű ikerpár két tagja egészségi állapotában mégis eltérjen egymástól. Az előadáson egyaránt szó esik az ikrek bevonásával végezhető genetikai és epigenetikai vizsgálatok potenciáljáról és arról, hogy ehhez képest a jelen körülmények között hol állnak ebben kutatások.
Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.20. Gyertyán István: A viselkedésfarmakológia kihívásai az idegrendszerre ható gyógyszerek kutatásában

Idő: 2016. április 6.

Az idősödő jóléti társadalmakban tömegesen elterjedő agyi betegségek (Alzheimer-kór, depresszió, skizofrénia, autizmus) társadalmi költségei soha nem látott kihívások elé állítják az idegtudományt és a központi idegrendszeri gyógyszerkutatást. Az előbbi küldetése az agyműködés minél alaposabb megismerése, az utóbbi nagy feladata az alapkutatási felfedezések minél gyorsabb átfordítása hatékony gyógyszerekké („transzláció”). Jelenleg a gyógyszerkutatás lemaradásban van az alapkutatáshoz képest: a meglévő gyógyszerkincs 30-50 éve ismert hatásmechanizmusokon alapszik, az új vegyületek sorra buknak meg a fejlesztésben, számos nagy cég kivonult a központi idegrendszert érintő kutatásból. Ebben a helyzetben kulcskérdés a transzláció hatékonyságának növelése, melynek egyik jelentős területe az előadás témája: az agyi betegségek állatkísérletes modelljeinek a fejlesztése.
Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.19. Pálfy József: Bioszféra blues - felvételről: Kihalások a földtörténet során

Idő: 2016. március 16.

A Föld mai élővilágának sokfélesége százmillió évek hosszú sora alatt alakult ki. A biodiverzitás története azonban nem egyirányú növekedési folyamat. Az őslénytan leletanyagának számbavételével egyértelműen kirajzolódnak a bioszféra válságos időszakai, a tömeges kihalási események. Ilyenkor globális léptékű, a hátteret sokszorosan meghaladó mértékű, sokféle élőhelyet egyszerre sújtó fajpusztulás zajlott. A dinók vesztét okozó égitest-becsapódás elmélete óta látjuk, hogy a kihalások kiváltó okainak kutatása izgalmas, több szakterületet érintő tudományos feladat. A mind árnyaltabbá váló oknyomozás visszatérően jelzi a környezeti tényezők, mint az éghajlatváltozás vagy az óceán savasodásának szerepét. Mivel ma az ember okozta környezetváltozások miatt joggal aggódunk a biodiverzitás jövőjéért, felértékelődnek a földtörténeti múlt tanulságai.
Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.18. Kereszturi Ákos: Asztrobiológia - hol és miként keressünk Földön kívüli életet?

Idő: 2016. február 24.

Napjaink legjobb távcsöveivel és űrszondáival keressük a Földön kívüli élet nyomait. Ugyanakkor képességeink korlátozottak, és azt is csak becsülni tudjuk, mennyire lakható egy adott környezet. Az előadás keretében ezeket a mai becsléseket és vezérfonalakat tekintjük át az esélyesnek látszó célpontoknál. A kapcsolódó kutatómunkát a COOP-NN-116927 és COST TD1308 pályázatok támogatják.
Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.17. Varga Máté: CRISPR: a genomszerkesztés forradalma – előnyök és kockázatok

Idő: 2015. december 2.

A baktériumok "immunrendszerét" kölcsönvevő, helyspecifikus DNS hasítást lehetővé tevő CRISPR/Cas rendszernek köszönhetően a molekuláris biológia az utóbbi évek egyik legnagyobb technológiai forradalmát éli. De mi is ez a rendszer, és hogyan használják a baktériumok a bakteriofágok elleni védekezésben? Mire tudjuk mi használni a laboratóriumban? Igaz, hogy "szép új világot" építünk vele? Melyek a potenciális felhasználás technológiai és ettől nem függetleníthető etikai veszélyei? Ezekre a kérdésekre próbálunk választ keresni az előadásban.
Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.16. Pál Csaba: Evolúció a mikrobák világában

Idő: 2015. november 4.

Gyakori érv az evolúciós vizsgálatokkal szemben, hogy túlságosan elvontak, és így ezeknek a kutatásoknak nincs gyakorlati jelentősége. Ez távolról sincs így, sőt: a darwinizmus hatása messze túlmutat a biológia szakterületein. Az evolúció folyamatát gyakran közvetlenül is megfigyelhetjük. A mikrobák - gyors szaporodásuk, magas mutációs rátájuk és nagy populációméretük miatt - rendkívül gyorsan, akár hetek alatt alkalmazkodhatnak új környezetekhez. A meglévő, forgalomba hozott antibiotikumokkal szembeni ellenálló képesség (rezisztencia) gyors kialakulása pedig egy különösen aggasztó evolúciós folyamat. Mivel az antibiotikum rezisztencia hatalmas egészségügyi és gazdasági károkat okoz, mélyebb megértése igen nagy jelentőségű. Jelenleg is zajlanak kutatások olyan beavatkozások kidolgozására, amelyek a kórokozó baktériumok gyógyszerekhez való evolúciós alkalmazkodását gátolják.
Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.15. Mócsai Attila: Transzgénikus technológiák az orvostudományban: a kövér egerektől a reumás betegségek gyógyításáig

Idő: 2015. október 7.

A különböző betegségek felismerésének és gyógyításának alapja a betegség molekuláris mechanizmusainak a megértése. Ennek egyik szemléletes példája egy súlyosan elhízott egértörzs vizsgálata, mely a testtömeg-szabályozás alapmechanizmusainak megértéséhez és egyes humán betegségek gyógyításához vezetett. A betegségek megértésében forradalmi változást hoztak a transzgénikus technológiák, melyek során célzottan tudjuk módosítani (pl. „kiütni”) a kísérleti állatok egy-egy génjét és vizsgálni a módosítás hatását különböző betegségek kialakulására. Saját kísérleteink során gyulladásos ízületi betegségek molekuláris mechanizmusait vizsgáltuk transzgénikus megközelítéssel. Kimutattuk, hogy bizonyos sejten belüli jelátvivő fehérjék elengedhetetlenek a gyulladás kialakulásához, és sikerült feltérképezni a gyulladás alapját képező sejtek és molekulák együttműködésének számos kritikus lépését. A folyamatban központi szerepet játszanak a veleszületett immunválasz sejtjei, számos tirozin-kináz enzimaktivitással rendelkező sejten belüli jelátvivő fehérje, valamint a sejtek közti kommunikációban résztvevő peptid- és lipidjellegű molekulák. Ezek az ismeretek a gyulladásos betegségek jobb megértését és új terápiás megközelítéseket tehetnek lehetővé.
Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.14. Ősi Attila: A Kárpát-medence dinoszauruszai: a legújabb kutatási eredmények

Idő: 2015. május 6.

Az iharkúti dinoszauruszleletek felfedezésének izgalmas történetét, és az egykor hazánk területén élt szigetvilági dinoszauruszok egyedülálló világát ismerhetjük meg - első kézből, a felfedező előadásában. Ősi Attila az iharkúti dinoszaurusz-lelőhely tudományos igényű, következetes feltárását, a gerinces fauna anatómiai, csontszövettani és ősállatföldrajzi vizsgálatát végzi. A Lendület program támogatásával saját kutatócsoportjával több mint tízezer csont- és fogmaradványt, illetve részleges csontvázat gyűjtött be. A leletek alapján 14 rendszertani egység jelenlétét bizonyította, amelyek közül hét a tudományra nézve új. A lelőhely és a leletegyüttes a magyar gerinces őslénytani kutatás szempontjából vitathatatlan újdonságot jelent. A kutató a késő kréta nyugat-thetysi szigetvilágban élt gerinces fauna taxonómiai, ősállatföldrajzi viszonyainak alaposabb megismerésével, egyes fajok fiziológiai sajátosságainak rekonstrukciójával járult hozzá a paleontológia továbbfejlődéséhez.
A felvétel a YouTube-on megnézhető.13. Viola Bence: Kő, csont, DNS – új nézetek a neandervölgyi emberről

Idő: 2015. április 29.

Darwin 1859-ben megjelent "A fajok eredete" c. kötete indította a legnagyobb paradigmaváltást a biológia történelmében. Darwin megértette, mennyire fontos az elmélete az emberiség eredete szempontjából – a könyve egyik utolsó bekezdését a következő mondattal zárta: "Fény derül majd az ember eredetére és történetére is". Ez hamarabb következett be, mint gondolta, mivel felismerték, hogy az 1861-ben a németországi Neandervölgyben talált csontok egy kihalt emberi fajtól – a mai nevén neandervölgyi embertől – származnak.
Nézeteink a neandervölgyi emberről új terepmunkáknak és módszertani áttöréseknek köszönhetően az utóbbi években jelentősen változtak. A felfedezés, hogy madárkarmokat és tollakat ékességként használtak, mutatja, hogy a viselkedésük jobban hasonlít a miénkhez, mint azt eddig gondoltuk, valamint a neandervölgyi genom vizsgálata felfedte, hogy minden Afrikán kívül élő ember hord magában kis mértékben neandervölgyi DNS-t. A neandervölgyiektől (és testvércsoportuktól, a gyenyiszovai embertől) örökölt DNS nagy fontossággal bírt: többek között megkönnyítette az Eurázsiába bevándorolt modern ember új kórokozókhoz való adaptációját.
Az előadás keretében röviden bemutatom, hogyan változtatják meg ezek a felfedezések nemcsak a neandervölgyiekkel, hanem a saját magunkkal kapcsolatos meglátásainkat is.
A felvétel a YouTube-on megnézhető.12. Vicsek Tamás: Miért élünk hierarchiákban?

Idő: 2015. április 15.

Az összetett rendszerek szinte mindegyike hierarchikus szerveződésű, igy aztán a hozzájuk rendelhető hálózatok is ilyen felépítésűek. Annak ellenére, hogy ez a fajta struktúra rendkívül elterjedt az élővilágban és az emberi társadalom legkülönbözőbb létesítményeiben, a hierarchikus felépítésre vonatkozó kvantitatív ismereteink nagyon korlátozottak.
Számos kérdés merül fel: Hogyan lehetne számszerűsíteni egy komplex hálózat hierarchikusságának mértékét? Mik az előnyei az ilyen szerveződésnek? A hatékonyabb működés? Esetleg a jobb információáramlás illetve irányíthatóság? Vagy az, hogy az ilyen struktúrák jobban tudnak alkalmazkodni a változó körülményekhez? Ugyanakkor, mondhatni ezzel szemben, mégis jobban ellenállnak a külső perturbációknak (stabilabbak)?
Legújabb munkáink csatlakoznak a felmerült kérdésekhez: i) Bevezettünk egy önkényes paraméterek nélküli hierarchikuság-mérőszámot, amely jó összhangban van számos megfigyeléssel. ii) Egy modellcsalád segítségével vizsgáltuk, hogy a csoportok tagjainak kompetenciája milyen eloszlás mellett optimális, és azt találtuk, hogy akkor tudnak egy csoport tagjai effektíven együttműködni, ha a kompetenciák, és a tagok követési hajlandóságai hierarchiába rendezhetőek. iii) Végül megalkottunk egy modellt, amely megmagyarázza, hogyan alakulhat ki spontán, önszerveződő módon hierarchikus együttműködés az egyébként önző egyedek között.
Az előadás végén bemutatunk egy konkrét biológiai rendszert, amelynek hierarchikus működését statisztikus fizikai és modern technológiai módszerek segítségével sikerült kimutatni. A galambok hátára erősített miniatűr GPS berendezésekből kiolvasott jelek jól mutatják, hogy egy csapaton belül a kollektív döntéshozatal során (merre kell haladni hazafelé) az egyes egyedek nagyon különböző szerepet töltenek be az irányítás szintjét ill. a követési hajlandóság mértékét tekintve.
Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.11. Katona István: Az agy, a füves cigi és a vihar: A marihuána molekuláris hatásainak vizsgálata szuperrezolúciós mikroszkópiával

Idő: 2015. március 25.

Az emberi agy az egyik legösszetettebb alkotása a Természetnek. Körülbelül 86 milliárd idegsejtünk és ugyanennyi gliasejtünk sokszor ezredmásodperces pontossággal összehangolt működése tesz minket képessé az információk feldolgozására, kiértékelésére, raktározására és a cselekvésre. Az eltérő funkciók kódolását 900 különböző agyterületen több ezer sejttípus végzi, amelyhez több száz különleges kémiai jelpálya segítségét veszik igénybe az egymás közötti kommunikációhoz a sejtek. Az egyik ilyen speciális jelátvitel útvonal a belső kannabinoid rendszer, másnéven endokannabinoid jelpálya. Nevét onnan kapta, hogy az endokannabinoid jelmolekulák ugyanazt a sejtfelszíni receptort kapcsolják be, mint a kannabisznövény pszichoaktív hatóanyaga a THC. A jelpálya különlegessége abban rejlik, hogy az endokannabinoidok a posztszinaptikus idegsejt dendritnyúlványaiban keletkeznek, majd a hagyományos egyirányú kommunikációs útvonaltól eltérően az idegsejtek közötti kémiai szinapszisokban visszafelé terjedve az idegvégződéseken található preszinaptikus receptorokat aktiválják. Az elmúlt évtizedben kiderült, hogy ez a fordított irányú jelpálya kulcsfontosságú “szinaptikus biztosítékként” megvéd a szinapszisok kóros túlműködésétől. Az új eredmények pedig arra utalnak, hogy az endokannabinoid jelpálya elemeinek mennyisége számos idegrendszeri betegségben jelentősen lecsökkenhet. Érdekes módon a kóros molekuláris folyamatok csak egyes sejttípusokban jelentkeztek, ráadásul a háttérben gyakran az endokannabinoid jelmolekulák hibás, mindössze 100 nm-rel elcsúszott elhelyezkedése áll. Egy célfehérje mennyiségének nanométeres pontosságú mérése egy konkrét sejttípusban korábban szinte lehetetlen volt az idegrendszer sejtszintű és molekuláris komplexitása miatt. Az előadás második felében ezért egy vadonatúj módszert szeretnék bemutatni, amely szuper-rezolúciós mikroszkópia segítségével lehetővé teszi a kannabioid receptorok vizsgálatát az egyedi idegvégződéseken. A módszer segítségével pedig bemutatom, hogy a füves cigi hatását modellező, “Rockfesztivál paradigmának” nevezett kísérleti rendszerben hogyan változik meg drámaian az alapvető receptorok mennyisége és ez milyen kockázatokat rejt.
A felvétel a YouTube-on megnézhető.10. Miklósi Ádám: A barátság etológiája

Idő: 2015. március 4.

A barátság tipikusan emberi fogalom, és mégis sokan gondolják, hogy állatok is lehetnek barátok. Jó meghatározás nincs e szociális funkcióra, de talán mondható, hogy a barátság olyan hosszú távú, kitüntetett kapcsolat nem rokonok között egy csoporton belül, amely kölcsönös segítségnyújtáson alapszik, és mindkét fél részéről pozitív összetartozásra irányuló (affiliatív) viselkedések megnyilvánulásában mutatkozik meg. Sokan mondják, hogy a kutya az ember legjobb barátja, így az ember-kutya kapcsolat etológiai vizsgálata egyben a barátság tanulmányozását is jelenti. Vajon mit jelent a barátság? Hogyan változott meg a kutya a háziasítás során, hogy barátként tekintünk rá? Mely viselkedésformák játszanak fontos szerepet az emberrel való kapcsolatukban? Lehet, hogy a kutya háziasításának története valójában arról szól, hogy miképp szerzett az ember egy új barátot magának, és vajon hogyan folytatódik ez a történet a 21. században? Lesznek az embernek új barátai a gépek korában? Meglepő, de a kulcs itt is az ember és a kutya történetében lehet.
Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.9. Vida Gábor: Biodiverzitás-csökkenés, gazdasági növekedés és a klímaváltozás globális összefüggései

Idő: 2014. december 3.

Szeretnénk megállítani a biológiai sokféleség további fogyását s ezzel párhuzamosan növelni a jólétünket az ezt ígérő gazdasági növekedéssel, és ugyanakkor törekszünk a veszélyes globális klímaváltozás lehetőségének elkerülésére. E három problémacsokor külön-külön a „szakemberek” szintjén kezelhetőnek tűnik, megvalósításuk azonban a gyakorlatban sorra kudarcba fullad. Természettudósok, műszakiak, közgazdászok és politikusok más-más időskálán és eltérő értékrendben gondolkodnak. A következmény egy globális válság-gubanc növekvő összeomlási lehetőséggel. Ennek felismerését nehezíti a szétaprózott tudáshalmaz, a múltra alapozott hit az emberi tudás és leleményesség további sikerességében és általánosságban a globális rendszerszemlélet hiánya. További gond a tudomány kompromittálódása és hitelvesztése az anyagi háttér lehetőségeinek előteremtése kapcsán. A címben szereplő kérdéskörök példáin keresztül válik nyilvánvalóvá egy átfogó és valóban alapvető változás/változtatás szükségessége.
Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető. Sajnos technikai hiba miatt a videófelvétel csak a 13. diánál kezdődik, az előadás ppt fájlja azonban a teljes eredeti anyagot tartalmazza.8. Dobolyi Árpád: Az anyai idegrendszer

2014. november 5.

Az emlősállatok nőstény egyedei hatalmas megterhelésnek vannak kitéve a szaporodás során, hiszen – fajtól függő mértékben ugyan –, de elsősorban rájuk hárul az utódok táplálása és gondozása. Mind a terhesség, mind a szoptatás időszakában megváltoznak perifériás szervek működései, és természetesen a szabályozást végző agyi folyamatok is változáson esnek át. Az agyhoz kapcsolható anyai adaptációs folyamatok, melyeket rágcsálók esetében ismerünk legjobban, több csoportba oszthatók. Egyrészt fiziológiás változások történnek, melyek lehetővé teszik az utódok táplálását, a tejtermelést. A patkány anyák jelentős mennyiségű folyadékot és tápanyagot veszítenek a szoptatás következményeként, amit pótolniuk kell. Ezt a növekedő folyadék és táplálékfelvétel teszi lehetővé. Emellett az anyák viselkedése is megváltozik, gondozzák és szoptatják a kölyköket, valamint emocionális változásokat is mutatnak. Például bátran, sokszor vakmerően lépnek fel olyan helyzetekben is, melyek máskor szorongást és tétlenséget okoznának. Erre egy jellemző példa, hogy patkányanyák megtámadják a kölykökhöz közeledő idegen hím fajtársat. Ezen változások okaként az irodalom elsősorban a prolaktin és oxitocin hormonok szerepét tartja elsődlegesnek. Emellett új, az anyasággal bekövetkező változásokban szerepet játszó, rövid fehérje típusú idegrendszeri szabályozó molekulákat, úgynevezett neuropeptideket fedeztünk fel rendszerbiológiai eszközökkel, melyek funkcióit szintén tárgyalja az előadás.
Az előadás diái letölthetők.
Az előadó kutatócsoportjának honlapjai itt és itt elérhetők.7. Pál Gábor: Irányított fehérjeevolúció - az alapkutatástól a terápiáig

2014. október 1.

A biológia szerteágazó tudományágát mára átszőtte az életfolyamatok molekuláris szintű megértésének igénye. Ezen a szinten a főszerepet legsokoldalúbb makromolekuláink, a fehérjék játsszák.
A fehérjék lehetnek kémiai folyamatokat katalizáló enzimek; hírvivők, melyek sejten belüli, vagy sejtek közötti jeleket szállítanak és dolgoznak fel; kismolekulák szállítóeszközei; vagy építőkövek, amelyek létrehozzák a sejt és a sejtek közötti tér különleges szerkezetét.
A fehérjék soha nem önmagukban látják el funkciójukat, mindig más molekulákkal (leggyakrabban más fehérjékkel) kölcsönhatva működnek. A normális életfunkciók ebben a komplex kölcsönhatási hálózatban zajlanak. A rendellenes fehérjeműködés „hálózati hibákhoz”, ezáltal betegségekhez vezet. A fehérjék és a fehérje-hálózatok működésének megértése azért is kiemelt jelentőségű, mert egyben a beavatkozás, azaz a célzott terápiák lehetőségét is megteremti.
Előadásomban egy olyan különleges kutatási megközelítést ismertetek, amellyel rendkívül hatékonyan tanulmányozható az egyes fehérjék működése, és amellyel újfajta, a természetben nem létező tulajdonságú fehérjék is létrehozhatók.
Ez az irányított fehérjeevolúció, egyfajta „darwini evolúció a kémcsőben”, amely alapkutatási és terápiás szempontból egyaránt hatalmas előrelépést tett lehetővé.
Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.6. Takács Krisztina: Daganatok áttétképzését gátló génjeink

2014. május 7.

A daganatos megbetegedések kezelésének egyik központi problémája és gyakran a halálozások legfőbb oka a daganatok áttétképzése. A daganatsejtek áttétképzése (metasztázis) során fokozatosan kialakul egy, az elsődlegestől független másodlagos tumor góc. Az áttétképződés több lépésből álló folyamat: a daganatsejtek kiszabadulnak a primer tumorból, belépnek a keringésbe, megtapadnak az erek falán, kilépnek az erekből, majd végül megtelepszenek távoli szövetekben, létrehozva az újabb sejtkolóniákat.
Diagnosztikai és terápiás szempontból is fontos azon gének funkciójának megismerése, melyek a szövettani elváltozásokért és a sejtek terjedéséért felelősek a metasztázis képződése során. Ma több mint 20 olyan gént ismerünk a humán genomban, amelyek a primer tumor képződésére nem hatnak (tehát különböznek az onkogénektől és tumorszuppresszoroktól), viszont csökkent kifejeződést (expressziót) mutatnak áttétes tumorokban a primer tumorhoz képest. Ezeket a géneket nevezzük metasztázis szuppresszoroknak (a daganatok áttétképzését gátló géneknek). Az előadáson nagy vonalakban megismerkedünk a tumor progresszió valamint a metasztázis képzés főbb folyamataival, illetve néhány metasztázis szuppresszor gén biológiai funkciójával. Röviden áttekintjük, hogyan segíthet egy egyszerű genetikai modell organizmus (fonálféreg) egy metasztázis szuppresszor biológiai funkciójának felderítésében.
Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.5. Juhász Gábor: Mitől döglik a légy? Drosophila kutatások szerepe az emberi betegségek megértésében.

2014. április 2.

Az állati és emberi szervezetek létrejöttének és fennmaradásának kulcsa az egyes szervek (és az ezeket felépítő szövetek és sejtek) igen bonyolult és összehangolt működése. Öröklött vagy környezeti tényezők hatására ez a dinamikus egyensúly felborulhat, ami különféle betegségekhez vezet. A Drosophila melanogaster (ecetmuslica) a genetikai és fejlődésbiológiai kutatások már egy évszázada kedvelt modellállata. Főbb szerveinek felépítése és működése meglepő hasonlóságokat mutat az emlősökével. Például agyát több mint százezer, bonyolult hálózatokba szerveződő idegsejt alkotja, és a bélhám folyamatos megújulását szöveti őssejtek biztosítják. Az emberi betegségekkel kapcsolatba hozható gének mintegy kétharmadának fellelhető homológja a Drosophila genomjában. Ezen génekre mutáns muslicák vizsgálata révén betekintést nyerhetünk egyes emberi betegségek pathomechanizmusába, melynek megértése kulcsfontosságú a megfelelő gyógyszerek kifejlesztéséhez.
Az előadás diái és a bemutatott szemléltető videó letölthetők. Az előadás felvétele a YouTube-on megnézhető.4. Rosivall Balázs: Fiú vagy lány? Mi befolyásolja az utódok ivarát?

2014. március 5.

A korábbi feltételezésekkel ellentétben, az utódok neme nem véletlenszerűen alakul a különböző gerinces csoportokban (sem). Madarakon és emlősökön (többek között emberen is) végzett vizsgálatok sora mutatja, hogy a környezeti tényezők (pl. táplálékellátottság), az anya kondíciója, az apa kondíciója, vonzósága, viselkedése összefügghet az utódok nemével. Ezt a jelenséget hívjuk ivararány-manipulációnak. Az előadás során megtárgyalunk néhányat a lehetséges evolúciós magyarázatok közül, és beszélni fogunk a jelenség vizsgálatának nehézségeiről is.
Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.3. Müller Viktor: A HIV múltja és jövője – honnan jött és hová tart?

2013. december 4.

Az AIDS betegséget okozó HIV-fertőzés alig száz éves múltra tekint vissza, mára azonban az évente legtöbb áldozatot követelő világméretű járvánnyá vált. Az előadás első felében áttekintjük a vírus és a járvány eredetét, aminek a megértéséhez őserdei nyomozómunka, a legmodernebb molekuláris módszerek és számítógépes modellezés visznek egyre közelebb bennünket. Második felében pedig a rendelkezésünkre álló ismeretekre és az orvoslás legújabb eredményeire építve azt firtatjuk, a jövőben merre tarthat a vírus evolúciója, illetve legyőzhetjük-e belátható időn belül a járványt.
Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.2. Tamás László: „Molecular farming” – mi mindent termelnek a transzgénikus növények?

2013. november 6.

A növények azon célból való termesztését, hogy bennük ipari alapanyagként felhasználható molekulákat állítsanak elő, az angolból átvett kifejezéssel „molecular farming”-nak nevezik. Az így előállított molekulákat többek között az élelmiszer-, a kozmetikai-, vagy a gyógyszeripar hasznosítja. Számos olyan növény van körülöttünk, ami eleve alkalmas a fent említett célokra, de a géntechnológiai úton történő nemesítés lényegesen bővítheti a lehetőségeinket. A Föld lakosságának hatoda éhezik, és a teljes népesség fele nem jut hozzá megfelelő táplálkozástani értékű élelmiszerhez, a létfontosságú táplálékalkotók (vitaminok, nyomelemek stb) hiányában „láthatatlan éhezéstől” szenved. Hosszú távon fenntartható megoldást jelenthet, ha a hiányzó magas értékű komponenseket maga a termesztett növény állítja elő. Ennek két megközelítési módja a hagyományos és a géntechnológiai módszerrel támogatott nemesítés. A géntechnológiai úton előállított növények nemcsak élelmiszer-alapanyagként, hanem gyógyításra is használhatók: a növényi sejtek kis bioreaktorokként képesek szintetizálni a speciális molekulát, melyet a gyógyszeriparban, a gyógyításban hasznosíthatnak. Végül a géntechnológiai úton nemesített növények alkalmazása jó alapot biztosíthat a hosszú távon fenntartható fejlődéshez: csökkenhet az üvegház hatású gázok kibocsátása, a feldolgozás során felhasznált energia mennyisége, a környezet terhelése, csökkenthető a biológiai lábnyom.
Az előadás diái letölthetők. A felvétel a YouTube-on megnézhető.1. Kacskovics Imre: Genetikailag módosított állatok alkalmazása a terápiás ellenanyagok előállításában.

2013. október 2.

A fertőzések elleni védekezésben kialakuló antitestek rendkívüli pontossággal és hatékonysággal képesek megkötni a kórokozókat. Ezt a pontosságot és hatékonyságot aknázza ki a modern orvoslás a terápiás antitestek előállításánál, amelyekkel célzottan támadhatók nemcsak fertőzések, hanem a hagyományos gyógyszerekkel nem, vagy csak komoly mellékhatások árán kezelhető daganatos és gyulladásos betegségek is. A terápiás antitesteket egerekben fejlesztik, az egér fehérjéit azonban az ember immunrendszere idegen anyagként megtámadja: ennek elkerülésére olyan genetikailag módosított ("humanizált") állatokat fejlesztettek ki, amelyek emberi ellenanyagokat termelnek. Az előadás célja, hogy e rendkívül izgalmas terápiás eljárásokat, a gyógyszerek kifejlesztésére előállított genetikailag módosított állatokat bemutassa, valamint olyan, az ELTE Immunológiai Tanszéken folyó kutatásokat ismertessen, amelyek fokozhatják ezen ellenanyagok fejlesztésének hatékonyságát.
Az előadás diái és a levetített videók (66 MB zip fájl) letölthetők.